Copiii nu învață doar din ceea ce li se spune, ci mai ales din ceea ce trăiesc. Sunt ca niște bureți: absorb emoțiile, gesturile, tonul vocii, felul în care părinții gestionează stresul, conflictul, iubirea, frustrarea sau tăcerea. Iar atunci când comunicarea emoțională lipsește, ei nu învață doar să tacă – ci învață să se teamă de ceea ce simt, să evite exprimarea și să se închidă în sine.
De cele mai multe ori, un copil care nu reușește să-și exprime emoțiile clar este un copil care nu a avut modelul unui adult care să o facă. Sau, dimpotrivă, a avut în față un adult care a reacționat disproporționat când el a încercat să se exprime: cu critică, cu glume nepotrivite, cu morală sau cu tăcere.
Relația de atașament – cheia siguranței emoționale
Relația de atașament pe care copilul o dezvoltă cu părintele este fundamentul încrederii în lume, în ceilalți și în sine. Este „acasă”-ul emoțional în care învață că poate fi ascultat, iubit, văzut, chiar și atunci când e furios, trist sau confuz. Când relația de atașament este una sigură, copilul are curajul să exploreze lumea, dar și să-și exploreze propriile emoții.
Copiii nu devin brusc adulți care știu să comunice – ei devin oglinda relațiilor pe care le-au trăit. Cuvintele nespuse, gesturile neînțelese, conflictele nerezolvate se imprimă adânc în felul lor de a fi. Dar vestea bună este că relația se poate repara, întări și vindeca, atâta timp cât adultul e dispus să se uite cu sinceritate în oglindă.
Cauzele pentru care un copil simte că nu poate să-și exprime sentimentele concret astfel încât ceilalți să-l înțeleagă pot fi multiple și, adesea, interconectate. Iată cele mai frecvente:
1. Dezvoltarea neuropsihologică a adolescenței
-
Cortexul prefrontal, responsabil cu organizarea gândirii, autocontrolul și exprimarea coerentă, este încă în dezvoltare.
-
Sistemul limbic (emoțiile) e foarte activ, ceea ce înseamnă că adolescentul simte mult, intens, dar nu are încă toate instrumentele pentru a pune în cuvinte trăirile.
2. Lipsa unui vocabular emoțional
-
Mulți copii nu au fost învățați să recunoască și să numească emoțiile. Ei știu că simt ceva, dar nu știu ce sau cum să exprime acel lucru.
-
Părinți care nu vorbesc despre emoții (modele de „stoicism” sau evitarea vulnerabilității) contribuie la această carență.
3. Teama de a fi judecat, respins sau ridiculizat
-
Adolescenții sunt foarte sensibili la reacțiile celorlalți, mai ales ale părinților sau colegilor.
-
Dacă în trecut au fost ironizați sau respinși când și-au exprimat emoțiile, încep să le reprime.
4. Experiențe traumatice sau copleșitoare
-
Situații precum bullying, divorțul părinților, respingerea socială, schimbări bruște sau suferințe emoționale puternice pot duce la închidere în sine.
-
În astfel de cazuri, copilul poate chiar să evite conștient contactul cu propriile emoții (mecanism de apărare).
5. Perfecționismul sau nevoia de control
-
Unii adolescenți refuză să vorbească despre ceea ce simt dacă nu pot fi „siguri” că exprimă corect. Aceasta este o formă de autocenzură.
6. Neîncrederea în relațiile apropiate
-
Dacă părinții sau adulții din jur au reacționat disproporționat în trecut (ex. dramatizare, critică, minimalizare), copilul nu mai simte că e „sigur” să se exprime.
Oricând ai nevoie, dragă părinte, sunt aici fie şi doar cu o opinie.